Javier Enriques

Javier Enriques is een gitaarbouwer die zich richt op het bouwen van gitaren voor beginnende muzikanten. Dat betekent niet dat het om slechte gitaren gaat. Het zijn goede betaalbare gitaren bedoeld voor beginnende gitaristen. De gitaren spelen prettig en hebben een mooi geluid. Ze zijn in verschillende maten te krijgen en zijn dus zowel voor volwassen en kinderen beschikbaar. De iets duurdere gitaren hebben een massieve bovenblad en zijn kwalitatief echt een stuk beter. 

Waar moet je op letten als je een klassieke gitaar koopt?

Als je een klassieke gitaar gaat kopen, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een gitaar kiest die goed bij je past en die je plezier zal geven om te bespelen. Hieronder zijn enkele tips om rekening mee te houden:

Kwaliteit van het geluid

De kwaliteit van het geluid is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een klassieke gitaar. Het is belangrijk om te luisteren naar het geluid van de gitaar en te beoordelen of het een heldere en gebalanceerde klank heeft.

Houtsoort

De houtsoort van de gitaar is van invloed op de klank van de gitaar. Meestal worden voor de bovenkant van de gitaar spruce en cedar gebruikt, terwijl voor de zij- en achterkant meestal palissander en mahonie worden gebruikt. Het is belangrijk om te beoordelen of de gebruikte houtsoorten van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor jouw speelstijl.

Afwerking

De afwerking van de gitaar heeft invloed op de uitstraling van de gitaar. Het is belangrijk om te letten op de afwerking van de gitaar en ervoor te zorgen dat deze van goede kwaliteit is en past bij jouw smaak.

Speelbaarheid

De speelbaarheid van de gitaar is ook belangrijk om te overwegen. Het is belangrijk om te kijken of de gitaar comfortabel is om te bespelen en of het fretboard gemakkelijk te bereiken is.

Merk en prijs

Merk en prijs zijn ook belangrijke factoren bij het kiezen van een klassieke gitaar. Kijk naar bekende merken en bepaal wat jouw budget is. Houd er rekening mee dat duurdere gitaren meestal beter zijn, maar dit is niet altijd het geval.

Door rekening te houden met deze factoren en jezelf goed te informeren voordat je een klassieke gitaar koopt, zul je beter in staat zijn om een gitaar te kiezen die past bij jouw behoeften en speelstijl.

Welke verschillende maten zijn er bij klassieke gitaren?

Er zijn verschillende maten van klassieke gitaren beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en toepassingen. Hieronder staan de meest voorkomende maten van klassieke gitaren:

  1. 4/4 (Full size): Dit is de meest gebruikelijke en standaard maat voor een klassieke gitaar. Deze gitaar heeft een schaal lengte van ongeveer 65 cm en een body grootte van ongeveer 49 cm.

  2. 3/4 (Driekwart): Dit is een kleinere versie van de full-size gitaar en is geschikt voor jongere spelers of mensen met kleinere handen. Deze gitaar heeft een schaal lengte van ongeveer 59 cm en een body grootte van ongeveer 43 cm.

  3. 1/2 (Halve): Dit is een nog kleinere versie van de full-size gitaar en is geschikt voor kinderen onder de 8 jaar. Deze gitaar heeft een schaal lengte van ongeveer 53 cm en een body grootte van ongeveer 39 cm.

  4. 1/4 (Kwart): Dit is de kleinste versie van de klassieke gitaar en is geschikt voor zeer jonge kinderen of als reisgitaar. Deze gitaar heeft een schaal lengte van ongeveer 48 cm en een body grootte van ongeveer 34 cm.

Het is belangrijk om de juiste maat gitaar te kiezen die past bij de leeftijd en de grootte van de speler. Een gitaar die te groot of te klein is, kan het leren spelen van de gitaar bemoeilijken en kan fysieke problemen veroorzaken zoals rug- en nekpijn. Het is daarom aan te raden om de gitaar uit te proberen en te voelen hoe deze speelt voordat je tot aankoop overgaat.