Een kindergitaar is een gitaar met een kleinere afmeting die passend is voor gitaarspelen door kinderen. Gitaar spelen is ontzetten leuk en heel geschikt om jong te leren. Uiteraard is het belangrijk om een gitaar te kopen die bij ze past. Dan gaat het in eerste instantie om de grootte van de gitaar. Kleinere gitaren worden ook wel een kindergitaar genoemd. Goed opletten: het gaat niet om een ukulele. Dat is een kleine gitaar met vier snaren. Uiteraard kan een kind daar wel op spelen maar dat is geen kindergitaar.

Wat voor soort gitaar?

In grote lijnen heb je drie soorten gitaren. De meeste kinderen beginnen met het bespelen van een klassieke gitaar. De ervaring leert dat dit een prettige eerste stap is. Een klassieke gitaar heeft nylon snaren. Die zijn iets dikker en voelen iets prettiger aan. Er zijn echter ook akoestische gitaren met stalen snaren en elektrische gitaren in kindermaten beschikbaar. Een combinatie van gitaren voor een kind kan natuurlijk ook heel leuk zijn.

Bax Music | De specialist in Muziekinstrumenten

Klassieke gitaren

De klassieke gitaar is een van de meest populaire muziekinstrumenten in de wereld en heeft een lange geschiedenis. Het wordt vaak bespeeld door beginnende muzikanten vanwege de kalme, rustige klank die het produceert. Het kan ook worden beluisterd in veel klassieke stukken, hoewel het minder populair is onder klassieke musici dan andere klassieken zoals viool of piano. Omdat klassieke gitaren geen versterking nodig hebben om geluid te maken, kan je overal spelen.

Akoestische gitaren

De groep akoestische gitaren is een minder overzichtelijke groep. Het grootste verschil met klassieke gitaren is dat deze vrijwel altijd stalen snaren hebben. Daarnaast zijn de halzen dunner. De meeste speler ervaren het spelen op deze gitaren als iets moeilijker. Akoestische gitaren zijn er in alle soorten en maten. Ook zijn er veel versterkte gitaren te koop. De klank van de gitaar is iets stevige en minder rond. In veel populaire muziek worden gitaren met stalen snaren gebruikt.

Elektrische gitaren

Het belangrijkste kenmerk van een elektrische gitaar is dat je deze alleen verstrekt kan bespelen. Je hebt er dus een versterker bij nodig. De klank van de gitaar is ook heel anders en kan door middel van de versterker of gebruik van effecten extreem worden aangepast. Electrische gitaren zijn minder geschikt om mee te starten. De basis van gitaarspelen kan beter op de eerder genoemde gitaren gebeuren. Het is tegelijk wel heel leuk om het te combineren met bijvoorbeeld een andere gitaar.

Verschillende maten

Er zijn een aantal standaardmaten voor gitaar. De kleinste maat is 1/4. Deze is normaal gesproken geschikt voor kinderen van 3 t/m 6. De maat 1/2 past meestal bij kinderen van 7 t/m 9 jaar. De 3/4 gitaren zijn geschikt voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van  de groei van uw kind en kunt u niet zomaar uitgaan van de leeftijd.

Overzicht

  • 1/4 (kinderen tussen 3 en 6 jaar)
  • 1/2 (kinderen tussen 7 en 9 jaar)
  • 3/4 (kinderen tussen 10 en 12 jaar)
  • 4/4   (kinderen ouder dan 12 jaar)

In sommige overzichten vind je ook nog wel de 1/8 maat terug. Het gaat hier om speelgoedgitaren voor peuters en kleuters. Het zijn doorgaans geen gitaren die serieus kunnen spelen.

Populaire kindergitaren

Harley Benton versterkers

Wanneer je een electrische gitaar wilt bespelen heb je een goede versterker nodig. Harley Benton produceert versterkers en cabinets in verschillende soorten en maten. Eigenlijk zijn er versterkers beschikbaar met specificaties voor iedere situatie. Kenmerkend aan de...

Harley Benton zelfbouw kits

Harley Benton zelfbouw kits

Zelf een gitaar bouwen is een bijzonder leuke bezigheid. Met de DIY-kits van Harley Benton is dit ook mogelijk voor de gemiddelde gitarist. Je hoeft met deze kits echt niet een expert te zijn. Het leuke aan het bouwen van een gitaar is dat je echt een bespeelbaar...

Yamaha Pacifica gitaren

Yamaha Pacifica gitaren

De Yamaha Pacifica gitaren zijn niet te onderschatten. De goedkoopste gitaren zijn in bijna alle lijstjes van beste gitaren voor beginners te vinden. Het betekent dat de basis van de gitaren goed is. Daarnaast bieden de duurdere versies van de gitaren veel waar voor...

Harley Benton SC-Custom

Harley Benton SC-Custom

De gitaren van het merk Harley Benton zijn niet heel bekend. Het is een huismerk van de grote Duitse muziekwinkel Thomann. Toch is het bekijken van deze gitaren de moeite waard. Ik kocht namelijk zelf een Harley Benton SC-Custom en ben tot op de dag van vandaag...