Een kindergitaar is een gitaar met een kleinere afmeting die passend is voor gitaarspelen door kinderen. Uiteraard is het belangrijk om een gitaar te kopen die bij ze past. Dan gaat het in eerste instantie om de grootte van de gitaar. Kleinere gitaren worden ook wel een kindergitaar genoemd. Goed opletten: het gaat niet om een ukulele. Dat is een kleine gitaar met vier snaren. Uiteraard kan een kind daar wel op spelen maar dat is geen kindergitaar.

Wat voor soort gitaar?

De meeste kinderen beginnen met het bespelen van een klassieke gitaar. De ervaring leert dat dit een prettige eerste stap is. Er zijn echter ook akoestische gitaren met stalen snaren en elektrische gitaren in kindermaten beschikbaar. Een combinatie van gitaren voor een kind kan natuurlijk ook heel leuk zijn.

Verschillende maten

Er zijn een aantal standaardmaten voor gitaar. De kleinste maar is 1/4. Deze is normaal gesproken geschikt voor kinderen van 3 t/m 6. De maat 1/2 past meestal bij kinderen van 7 t/m 9 jaar. De 3/4 gitaren zijn geschikt voor kinderen van 10 t/m 13 jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van  de groei van uw kind en kunt u niet zomaar uitgaan van de leeftijd.